Nigdy nie jadłem żadnych potraw na bazie lub z dyni. Czemu zatem kupiłem ją i pokusiłem się
o przygotowanie zupy z dyni? Ciekawość... i chęć nauczenia się przyrządzania innej zupy niż rosół tudzież barszcz czerwony.
o przygotowanie zupy z dyni? Ciekawość... i chęć nauczenia się przyrządzania innej zupy niż rosół tudzież barszcz czerwony.
Mam nadzieję, że wam się spodoba.
SKŁADNIKI:
około 1 kg dyni
oliwa
4 ząbki czosnku
1 cebula
kawałek startego imbiru (ok. 1 łyżki)
przyprawy: kurkuma, curry, czerwona papryka, chili, cynamon
bulion
śmietanka
PRZYGOTOWANIE:
- Wydrążyć dynię, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i wsadzić na około 30 minut do piekarnika nagrzanego na 180 st. C.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku, pod koniec dodając starte imbir oraz czosnek, po czym dodać curry.
- Dodać upieczoną dynię, wymieszać i chwilę potrzymać mieszając na małym ogniu.
- Dodać bulionu i całość gotować około 10-15 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i całość zmiksować, aż zupa przybierze konsystencję kremu pozbawionego grudek.
Po nałożeniu na talerz użyłem jeszcze przyprawy chili, świeżego tymianku oraz śmietanki, aby całość doprawić i nadać potrawie apetycznego wyglądu.
Zupa w Twoim wykonaniu była bardzo dobra i syta:). Co będzie następne? Krewetki z czosnkiem;)?
OdpowiedzUsuńSezon na dynię minął a może teraz przepis na świąteczne pierniczki? :)
OdpowiedzUsuńZobaczymy, zobaczymy :) z chęcią spróbuję się w takim temacie.
UsuńPozdrawiam,
Bartek