środa, 8 listopada 2017

Zupa krem z dyni

Jesień w zasadzie się już kończy, ale myślę, że nadal w wielu sklepach można spotkać jeszcze dynie.
Nigdy nie jadłem żadnych potraw na bazie lub z dyni. Czemu zatem kupiłem ją i pokusiłem się
o przygotowanie zupy z dyni? Ciekawość... i chęć nauczenia się przyrządzania innej zupy niż rosół tudzież barszcz czerwony.

Mam nadzieję, że wam się spodoba.

SKŁADNIKI:
około 1 kg dyni
oliwa
4 ząbki czosnku
1 cebula
kawałek startego imbiru (ok. 1 łyżki)
przyprawy: kurkuma, curry, czerwona papryka, chili, cynamon
bulion
śmietanka






PRZYGOTOWANIE:
  • Wydrążyć dynię, obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i wsadzić na około 30 minut do piekarnika nagrzanego na 180 st. C.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku, pod koniec dodając starte imbir oraz czosnek, po czym dodać curry.
  • Dodać upieczoną dynię, wymieszać i chwilę potrzymać mieszając na małym ogniu.
  • Dodać bulionu i całość gotować około 10-15 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i całość zmiksować, aż zupa przybierze konsystencję kremu pozbawionego grudek.
Po nałożeniu na talerz użyłem jeszcze przyprawy chili, świeżego tymianku oraz śmietanki, aby całość doprawić i nadać potrawie apetycznego wyglądu.









3 komentarze:

  1. Zupa w Twoim wykonaniu była bardzo dobra i syta:). Co będzie następne? Krewetki z czosnkiem;)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sezon na dynię minął a może teraz przepis na świąteczne pierniczki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobaczymy, zobaczymy :) z chęcią spróbuję się w takim temacie.
      Pozdrawiam,
      Bartek

      Usuń